Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit okozhat a vízhiány és miért nem jó más folyadékkal azt pótolni?

Mit okozhat a vízhiány és miért nem jó más folyadékkal azt pótolni?
A betegségek hátterében legtöbbször a vízhiány áll. A krónikus betegségeket mindig dehidratáció kíséri, sőt sok esetben ez váltja ki magát a betegséget. Mivel az emberi test 75%-ban vízből áll, ezért a szabályos működés érdekében nem árt azt folyamatosan pótolni. Vízre van szükségünk a tápanyagok és az anyagcsere-melléktermékek szállításhoz, ahogy az összes többi tevékenységhez is, amely a szervezetben zajlik.

A test sejtjeinek megfelelő vízellátásra van szükségük. Normális esetben több víz van a sejteken belül, mint kívül. Ha a szervezet dehidratált, a sejtek vízmennyiségük 28%-át vagy annál többet is elveszíthetnek. Ezáltal a sejtaktivitás jelentősen csökken, teljesen mindegy, hogy a bőr-, gyomor-, máj-, vese-, szív- vagy agysejtekről van szó.

A folyadékpótlásra kizárólag a víz jó, mivel az tartalmazza a legkevesebb káros anyagot, nem kell a szervezetnek arra külön energiát fordítani, hogy megszűrje ahhoz, hogy hasznosítani tudja. Ezzel szemben a többi ital tartalmazhat olyan anyagokat, amik lelassítják a normális működési folyamatokat, amik később problémához is vezethetnek.

 

Ezen okból a kávé és a tea sem helyettesítheti a vizet!

A modern társadalmunkban egész népességcsoportok helyettesítik a létfontosságú vizet teával, limonádéval, üdítőkkel és más iparilag előállított italokkal. De míg nagy mennyiségben elérhető számunka a tisztavíz, addig nem kéne feleslegesen veszélyes anyagokkal leterhelnünk a szervezetünket!

Bár tartalmaznak vizet is, ezek már nem képesek sem a tápanyagokat szállítani, sem a salakanyagokat kivezetni a szervezetből. A koffein, cukor és mesterséges édesítőszerek mellett manapság vegyi adalékokat is tartalmaznak, amelyeknek erősen vízelvonó hatásuk van. Sokszor pedig elfelejtjük, hogy a kávé fogyasztása mellett még több vizet kéne bevinnünk a szervezetünkbe, hogy pótoljuk a folyamatosan eltűnő mennyiséget. Ezzel pedig megelőzhetjük a legapróbb fejfájástól kezdve a legnagyobb problémákat is.

 

Mindemellett a koffein csak stresszt eredményez

Azt már tudjuk, hogy a cukor tartalmú üdítők drasztikusan megemeli a cukorszintet, ami miatt az ember ingerlékennyé válik. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy azon italok, amelyek koffeint tartalmaznak (például a kávé, zöld vagy fekete tea), is növelik a szervezetben a stressz szintjét, ami a vízelvonó hatásban mutatkozik meg. Ezen italok mindegyike arra kényszeríti a szervezetet, hogy nagy mennyiségű vizet adjon le, amit ha nem pótlunk rendes vízzel, akkor az a szervezet dehidratációjához fog vezetni. Az egyébként is stresszes mindennapokban pedig ki szeretné még tovább rombolni a saját mentális és testi állapotát?

 

A vízhiány gátolja a méreganyagok kiválasztását

A szervezetnek szüksége van a tisztulásra ahhoz, hogy rendesen működjön. Ha folyamatosan olyan anyagokkal bombázzuk, amelyek egyáltalán nem odavalóak, akkor az előbb vagy utóbb apróbb problémákhoz vezethetnek, amelyek a későbbiekben komoly gondokká nőhetik ki magukat. Ezt nem elegendő gyógyszerekkel vagy más terápiákkal kezelni anélkül, hogy a szervezetet ne látnánk el kellő mennyiségű vízzel.

Sok beteg szenved manapság „szomjúság-betegségben”, tehát a kiszáradás progresszív állapotában. Amit az orvosok általában betegségnek neveznek, az nagyrészt csak a dehidratáció progresszív állapota, és ebből fakadóan a szervezet képtelensége arra, hogy a méreganyagoktól megszabaduljon.

 

A vízhiányhoz köthető betegségek, problémák:

Szívbetegség, emésztési zavarok, elhízottság, cukorbetegség és inzulin rezisztencia, migrén, reumás ízületi gyulladás, gyomorfekély, magas vérnyomás, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, daganat és más krónikus betegségek.

 

Ha a legjobbakat akarjuk:

  • Kerüljük a cukros, alkoholos és koffeines dolgok napi szintű rendszeres fogyasztását, vagy pótoljuk mellette rendesen a vizet!
  • Ha tehetjük, fogyasszunk szénsavmentes, szűrt vizet, ami nem zavarja meg az emésztésünket!
  • Étkezés előtt legkésőbb és étkezés után leghamarabb csak egy félórával fogyasszunk bármilyen folyadékot, hogy ne hígítsuk fel az emésztéshez szükséges savas környezetet!
  • Ha eljutottunk a víz megfelelő fogyasztásához, ne feledkezzünk meg a leadásáról sem! Nem szabad elfelejteni, hogy a vizelet sokáig történő visszatartása is káros a szervezetre. Egyrészt a már szervezetből kimosott méreganyagok visszaszívódhatnak, vagy fertőzéshez vezetnek. Másrészt zavart okozhatnak a szervezet működésében. Ezen okokból ne hagyjuk, hogy a televízió, vagy a számítógép hosszabb időre is lekösse a figyelmünket és elfelejtkezzünk a testünk jelzéseiről!

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/